Themaweekenden

Heerlijck Zicht biedt meer dan alleen landschapskunst. Gedurende zes themaweekenden vinden in Goor en Diepenheim diverse activiteiten plaats. Meer actuele informatie over de themaweekenden leest u hieronder en in de weekflyers van Heerlijck Zicht. Deze zijn te verkrijgen bij opstartpunten Grand Café de Zon in Goor en Herberg de Pol in Diepenheim. Ten gevolge van de verlening van Heerlijck Zicht tot en met zo 17 september, zijn er twee activiteiten toegevoegd: 7. Open Monumentendag en 8. Höfte Ballooning. 

LET OP: DEZE EVENEMENTEN HEBBEN AL PLAATSGEVONDEN.

1. Teken- en schilderweekend

Zaterdag 1 & zondag 2 juli

Kunstvereniging Diepenheim nodigt bezoekers uit om tijdens het openingsweekend te komen tekenen en schilderen langs de route. Laat u inspireren door de Twentse omgeving, de bijzondere kunstwerken en de mogelijkheid op professionele feedback van Kunstvereniging Diepenheim. Neem zelf uw tekengerei en papier of doek mee. Op zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur kunt u uw werk laten bespreken door een professioneel team van de Kunstvereniging Diepenheim in Herberg de Pol. Deelname aan deze activiteit is gratis. Daarna wordt uw tekening of schilderij een onderdeel van een expositie die wordt ingericht in de Feestzaal in Cultuurcentrum Herberg de Pol van 1 tot en met 6 juli, en 8 & 9 juli.

De activiteit met landschapskunstenaar Paul de Kort is geannuleerd.

In Goor staan tijdens het Tekenen- en Schilderweekend in de prachtige tuin aan de Diepenheimseweg 1, bij het mooie oude gemeentehuis, 15 schildersezels opgesteld. 15 landelijke kunstenaars en een kinderschildergroep van Patrick van den Burg werken live aan kunstwerken onder het genot van livemuziek. Mocht u behoefte hebben aan een hapje en een drankje; vandaag is dit een uitstekende pauzelocatie! Dit evenement vindt plaats op zondag 2 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegangelijk.

Op dezelfde dag, zondag 2 juli treedt het 'OOSTERTRIO' op in Herberg de Pol. De twee optredens beginnen om 14.00 en 16.00 uur. Toegang tot de concerten is gratis. Een van de drie muzikanten, Lotte Grotholt (altviool), is afkomstig uit Diepenheim. Sophie Schreurs (klarinet) en Ben Weishaupt (piano) ontmoette zij aan haar studie aan het conservatorium in Amsterdam. Alle drie zijn prijswinnaars van het Prinses Christina concours.

2. Literair weekend

Op vrijdag 14 tot en met zondag 16 juli vindt het Literair Weekend plaats in Diepenheim en Goor. Het weekend is het tweede themaweekend tijdens Heerlijck Zicht. 

Wie de route van Heerlijck Zicht in het weekend van 14 t/m 16 juli fietst of wandelt zal worden besprenkeld met poëzie en verhalen. In het literaire weekend zie je niet alleen de installaties en kunstwerken die de hele zomer langs de kunstroute staan, maar je kunt onderweg ook kijken en luisteren naar verhalen, gedichten, theatrale acts. De wanderelaars en fietsers krijgen inkijkjes in het werk van wandelaar/schrijver/dominee Jacobus Craandijk zelf en andere bekende schrijvers uit de regio Goor-Diepenheim. Liefhebbers van het geschreven woord of van een spannende vertelling willen het literaire weekend niet missen.

Aan deze drie dagen neemt een keur van schrijvers, dichters en voordrachtskunstenaars deel.
De schrijver A.L. Snijders is erbij. Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV of zkv en hij zal een aantal ZKV's laten horen aan de voorbijgangers. Lars van de Werf declameert zijn eigen versjes. Ze zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk ontzettend simpel, maar de versjes van Lars doen iets met je.
Jan Kristen, voorzitter van de Heerlijckheid Diepenheim en groot fan van de beroemde Twentse dichter H.H. ter Balkt, draagt voor uit het werk van zijn literaire idool. Johanneke ter Stege, stadsdichter van Deventer, verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek.

De Verhalenkraal, een groep verhalenvertellers uit de provincie Overijssel, zal de fietsers en wandelaars onderweg een mooi verhaal offreren en het theatergezelschap Ons Genoegen uit Diepenheim laat hen in een eenakter nader kennismaken met Jacobus Craandijk, de inspirator van de kunstroute.

Wies Wassenberg, voordrachtskunstenaar uit het naburige Hengevelde, draagt gedichten voor in het Twents. Pier van Dijk en Tony Boiso, (woord)kunstenaars uit Hengelo, strooien hun poëtische teksten uit over de voorbijgangers en hetzelfde doet de Hengelose stadsdichter Marijke Agterbosch, haar voorganger Fred van de Ven en hun collega Wynand Buursink. Trio 054 zingt Harrie Bannink en cabaretduo Poeder en Plush brengen korte sketches.

3. Buitentheaterweekend

Vrijdag 28 juli t/m zondag 30 juli

Kunsten op Straat bestaat dit jaar 25 jaar. En dat vieren we met een prachtig buitentheaterweekend. Het grootste deel van de programmering is dit jaar geheel of gedeeltelijk gemaakt in de Werkplaats Diepenheim. Een deel wordt voorafgaand van het jubileumweekend hier nog ontwikkeld. De variëteit is groot: straattheater, jongerentheater, locatietheater, spektakeltheater, muziektheater, figurentheater en theaterinstallaties.

Vrijdagavond 28 juli vindt het jubileumfeest plaats voor vrijwilligers, relaties en financiers. Deze avond wordt afgesloten met een try-out de voorstelling Odyssee van Theater Gajes, die ook voor publiek toegankelijk is.

Theater GajesEen overzicht van de artiesten: Rutger Bergboer (Prins te Paard), Marc van Vliet, Pieter Post, André Manuel, Theatergroep Dapper, Theater Gajes, Wordbites, Linda Molenaar, Figurentheater Ennadien, Collectief Jonge Makers, Jongerentheater Krang, Monki Business, Ekaterina Leventhal en Duo Berlingo. In Goor vinden meerdere voorstellingen plaats over dichter Rutger Kopland door Gouden Haas en PeerGrouP. Meer weten over het programma en de tijden? Kijk dan op kunstenopstraat.nl of Diepenheim.nl.

In Goor krijgen de deelnemers aan Heerlijck Zicht de gelegenheid om een unieke theaterervaring op te doen. Want; theater is mooi om te zien, prachtig om te beleven en geweldig om zelf te maken. Met 'voorstellingsvermogen' biedt Ad van den Ende met een aantal enthousiaste improvisatieacteurs u de ultieme kans om uw persoonlijke droom tot leven te brengen. Op zaterdag 29 en mogelijk ook 30 juli tussen 10.00 uur en 17.00 uur bij Café restaurant de Zon in Goor.

4. Sieraad in Zicht

Van vrijdag 11 t/m zondag 20 augustus veranderen zes locaties in Goor en Diepenheim in prachtige sieraadgaleries. Met werk van zo’n 30 sieraadmakers, de top uit Nederland, wordt dat een festijn voor liefhebbers van beeldende kunst en sieraden.

De variëteit is enorm zowel in materiaalgebruik als in vormtaal en er is echt voor elke smaak wel iets te genieten.  Alle locaties zijn gedurende 10 dagen van 11.00 – 17.00 uur geopend voor publiek. U kunt een brochure verkrijgen bij Cultuurcentrum Herberg de Pol (Diepenheim), Grand Cafe de Zon (Goor) en bij de deelnemende locaties a € 5,- . De brochure is tevens toegangsbewijs voor het Oranjemuseum , waar een expositie van historische sieraden uit de collectie van de Twentse Oudheidkamer is ingericht.

Het Ottenhuis (Diepenheim – tegenover Cultuurcentrum Herberg de Pol) Werk van leden van het Haarlems Sieraadcollectief, te weten Hilde Foks, Sylvia Blickman, Brigit Daamen. Floor Maxx Annemiek Steenhuis en Jennifer Hoes
Galerie/Atelier Frank van Zwicht (Diepenheim) Andrea Wagner, Suzanne Esser, Ingeborg Vandamme, Laura Bakker, Jose Hoeboer en Frank van Zwicht
Galerie/Atelier Karin Hodes (Diepenheim) Maria Hees, Anne Rose Regenboog en Karin Hodes
Galerie AlaFran (Diepenheim) Frans van Beelen, Francisca Henneman, U&I sieraadcollectief (Brech sieraden, Tineke Hessels en Manon ter Hogt)
Galerie/atelier Fija (Diepenheim) Sibyl Heijnen, Mecky van den Brink en Fija Ossewaarde
De Klokkenkamp (bij Hofkerk Goor) tegenover Grand Café de Zon  Ineke Otte, Loet Gescher, Luis Acosta en Persheng Warzandegan

 

Naast de tentoonstellingen/verkopen vinden er ook aanvullende activiteiten plaats:

Vrijdag 11 augustus – 17.30 – 19.00 uur - openingsbijeenkomst - Klokkenkamp Goor

Tijdens een informele bijeenkomst met een hapje en een drankje kunt u en de expositie in de Klokkenkamp bekijken en een groot aantal van de exposanten en locatiehouders ontmoeten.

 

Zaterdag 12 en zondag 13 augustus – 16.00 uur - Lezing Ineke Otte - Klokkenkamp Goor + foto mosselcollier

Sluit uw dag Sieraad in Zicht af met de lezing van Ineke Otte in de Klokkenkamp in Goor (alleen in het eerste weekend !!). Na afloop van de lezing kunt u de expositie nog bekijken en eventueel genieten van een glaasje en dat kon wel eens wat uitlopen tot na 17.00 uur.

 

Zaterdag 19 augustus – aanvang 16.00 uur – lezing Sibyl Heijnen  - Galerie Fija

U bent van harte welkom bij een korte (20-30 minuten) lezing van Sibyl Heijnen over haar bijzondere werk met gebruik van rubber, stoffen en bladgoud. Ook gaat ze in op haar inzending voor Biennale Venetie en op het verhaal achter haar sieraden. Na afloop is er een aperitief en gelegenheid om Sibyl te ontmoeten en kan de expositie tot 18.00 uur worden bekeken.

 

Zondag 20 augustus – aanvang 13.30 uur – Kinderworkshop ‘Pet-sieraad’ olv Loet Gescher in de Klokkenkamp Goor

Deelname 5,- inclusief materiaal en limonade <> indien volgeboekt 2e workshop om ca. 15.30 uur

Wat is er leuker dan een eigen sieraad te maken en hoe gaaf is het om dat van waardeloos (of toch niet?) materiaal te doen. Op zondag 20 augustus zijn kinderen (vanaf groep 7 basisschoolleeftijd) van harte welkom om onder leiding van Loet Gescher aan de slag te gaan met draad van Petflessen. Onder leiding van Loet Gescher kun je van dat draad een eigen sieraad vlechten.  Geef je (kind) op via eossewaa@caiway.nl of bij de suppoosten in de Klokkenkamp.

 

Zondag 20 augustus – aanvang 14.00 uur - lezing over collectie Twentse Oudheidkamer – Oranjemuseum

U bent van harte welkom bij deze lezing door Adrie Strikker-Hemmink over de collectie sieraden van de Twentse Oudheidkamer. Adrie kan hier boeiend over vertellen en haar lezing geeft u meer inzicht in de betekenis van het sieraad in vroeger tijden.  De lezing wordt ingeleid door Frank van Zwicht.

Entree gratis voor twee personen die samen één catalogus kunnen tonen. Anders € 2,50 per persoon

www.sieraadinzicht.nl

       

Annemiek Steenhuis                           Birgit Daamen                                   Karin Hodes

5. Opentuinenweekend

Vrijdag 18 augustus t/m zondag 20 augustus

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 zijn ongeveer tien tuinen in Goor en Diepenheim toegankelijk voor publiek. Onder andere de tuinen van Herman de Vries, de Vlindertuin en het Rosarium zijn opengesteld, maar ook die van het Warmelo en Weldam. Laatstgenoemde is enkel op vrijdag 18 augustus geopend.

Lees meer over de open tuinen

Op zondag 20 augustus vindt tussen 12.00 uur en 18.00 uur voor de eerste keer 'Garden Songs' plaats. Het muziekfestival, met veel plaatselijke en regionale muzikanten, speelt zich af in diverse openbare én  besloten tuinen in Diepenheim en Goor. De meeste muziek zal (semi) akoestisch zijn en varieert van bekende liedjes in een ander jasje tot eigen nummers.

Lees meer over de Gardensongs

6. Markten- en Fairsweekend

Zaterdag 2 & zondag 3 september

Tijdens het slotweekend van Heerlijck Zicht vinden twee dagen lang verschillende fairs plaats. Op zaterdag 2 september van 11.00 uur tot 17.00 uur wordt er op Landgoed Weldam door de Anglicaanse kerk een English Fair georganiseerd. Deze dag kunt u Heerlijck struinen langs de vele stalletjes op de oprijlaan en het voorplein van het monumentale kasteel Weldam.

Zondag 3 september van 12.00 uur tot 17.00 uur kan er voor Herberg de Pol in Diepenheim (Raadhuisstraat 8) worden genoten van de Heerlijcke Markt. Deze maandelijkse markt biedt een divers, creatief en gevarieerd aanbod. De markt staat voor gezelligheid, ambachtelijkheid, creativiteit en duurzaamheid waar jong en oud iets van zijn of haar gading kan vinden en elkaar kan inspireren.

7. Open Monumentendagen

Zaterdag 9 en zondag 10 september

Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.
Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Meer informatie over alle locaties in de omgeving vindt u op:
www.vvvhofvantwente.nl/openmonumenten

8. Höfteballooning

Vrijdag 15 september

Op vrijdag 15 (uitwijkdatum is zaterdag 16 september) vindt de achtste editie plaats van Höfte Ballooning. Op dit evenement zullen ruim 20 luchtballonen opstijgen vanaf de prachtige locatie van Kasteel Warmelo, te Diepenheim. De entree is 2 euro per persoon. De avond wordt afgesloten met ‘Glow in the Dark‘. Op de maat van opzwepende muziek en een prachtige lichtshow lieten 5 ballonnen hun vuur in de ballonnen branden.


Meer informatie vindt u op:
www.hofteballooning.nl