Route

Een groot deel van de route, van in totaal 16 km, overlapt 'route N˚5 Diepenheim' van wandelpionier Jacobus Craandijk. De route is te fietsen of wandelen met startpunten zowel in Goor als in Diepenheim. In het programmaboekje vind je de plattegrond met de route en de locaties van de kunstwerken. De routeaanwijzing in tekst, zoals Jacobus Craandijk hem meer dan 100 jaar geleden schreef ontvang je bij aankoop van de polsbandjes.

Jacobus Craandijk

Jacobus Craandijk (1834-1912) was dominee, schrijver en wandelliefhebber. Deze twee liefhebberijen combineerde hij door het bewandelen van diverse wegen en paden in heel Nederland waarna hij verhalen schreef over deze routes. Zijn boeken vormen een standaardwerk dat duizenden Nederlanders inspireert zelf de wandelschoenen aan te trekken. 

In 1874 deed dominee Jacobus Craandijk Twente aan. Zijn verhaal hierover verscheen in 1875 in deel 1 van zijn boekenreeks 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood'. Ook de organisatoren van Heerlijck Zicht zijn geïnspireerd door wandelpionier Jacobus Craandijk. Een groot deel van de route van Heerlijck Zicht overlapt dan ook route 'N˚5 Diepenheim' van de dominee vanaf Markelo, langs Diepenheim naar Goor.

 

Jacobus Craandijk over Twente in 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood':

"Ik zou u vertellen, als gij 't hooren wildet, hoe lief mij die plegtige heidevelden zijn, die ik zoo menigmaal mogt doorkruisen, te voet en te paard, op den stillen zomeravond, op den helderen najaarsdag, ook als de stormen gierden over de vlakten en de donkere wolkgevaarten vlogen door de lucht." 

Route Heerlijck Zicht 2017

Dit is een kleine weergave van de route. In het programmaboekje vind je de plattegrond met de route en de locaties van de kunstwerken.