www.diepenheim.nl

Alles over het rijke culturele leven in Diepenheim is vanaf nu te vinden op de nieuwe website www.diepenheim.nl. Hier kunt u alle programma-informatie vinden en meteen kaartjes bestellen voor voorstellingen en andere activiteiten.

www.diepenheim.nl

Tango Extremo opnieuw naar Diepenheim

Aanstaande zondag 15 april speelt Tango Extremo haar concert 'Vaudeville' in de vernieuwde Herberg de Pol; 7 jaar en 12 dagen naar het roemruchte concert op 3 april 2011...  Welke aanwezige herrinnert zich niet dit prachtige concert mét dat ene mooie verhaal. Ton Besling, de man van Margot Besling die de hoofdrol vervult in dit verhaal, schreef dit verhaal op ter ere van het aanstaande optreden van Tango Extremo. Een verhaal over een bijzondere oude viool en hoe deze uiteindelijk bespeeld werd door Tango Extremo in Herberg de Pol...

Om te beginnnen: Berend te Hasseloo was koperslager en loodgieter te Lochem en speelde viool in een Lochems strijkje van Muziekvereniging Aeolus. Zie foto hieronder, geheel links staat Berend te Hasselo.

Hoe hij aan zijn viool gekomen is weten we niet. Berend had 2 dochters, Nel die werd onderwijzeres en Jet die werd kleuterjuf te Goor en speelde ook viool. Op 99 jarige leeftijd vertelde ze dat ze in de 30er jaren met het Lochemse strijkje waarin ze speelde (vioolkist achterop de fiets) ook enkele keren in Herberg De Pol in Diepenheim had gespeeld.

Toen Berend te Hasseloo in de 2e wereldoorlog overleed verdween zijn viool op zolder bij Nel die trouwde met Jan Room, ook een Lochemse ondernemerszoon. Nel en Jan kregen twee dochters: Margo en Josien. Wanneer ze op zolder speelden werd er nogal eens met en op de viool “gespeeld”, hetgeen de status van het instrument niet verbeterde.

In de 80er jaren werd de viool uitgeleend en bespeeld door een lokale onderwijzer. Jan Room had hem met goede bedoelingen meegegeven en al bijna vergeten. Eind negentiger jaren trokken Nel en Jan nu ook oud van jaren naar Oldenzaal en kwam de viool weer aan de orde. De onderwijzer wilde hem wel kopen voor f 1500,-. Maar ja wat moest je voor zo’n ding vragen? Via een kennis van Jan Tijhof de man van Josien kwam het idee om met het instrument naar een deskundige te gaan.

Margo inmiddels getrouwd met Ton Besling te Diepenheim en Josien te Oldenzaal togen naar Amsterdam om bij een erkende vioolbouwer te ontdekken dat het instrument redelijk waardevol bleek. Het ging om een in 1822 gebouwde Roumen viool. Ook adviseerde deze vioolbouwer om, wanneer je er zelf toch niets mee deed, het instrument ter beschikking te stellen aan het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds. Jan Room was ondertussen in 2003 overleden.

Gezamenlijk en met instemming van moeder Nel te Hasseloo, werd besloten het instrument in handen te geven van het NMF. In 2005 overlijdt Nel te Hasseloo en ligt het lot van de viool vooral bij Margo en Josien. Tot 2009 werd de viool bespeeld door een violist in een kamerorkest. 

Inmiddels reisden Margo en Ton door Argentinië en kwamen met hoopjes tango naar huis. In 2009 ontvingen wij een brief van het NMF dat het instrument was overgedragen aan ene Tanya Schaap. Een korte google tour deed hen van blijdschap een gat in de lucht springen. Dit was muziek waarmee ze iets hadden. De viool was inmiddels ook al op tournee geweest door Argentinië.

Kort daarna hebben we Tanya voor de eerste keer gesproken. Het was een warme kennismaking. De viool reisde met Tanya de halve wereld rond. Ondertussen werd er in 2010 gewerkt aan een programma voor Herberg de Pol in Diepenheim. Ik dacht: 'De oude herberg is wel geen Theatro Collon in Buenos Aires maar laat ik een poging wagen''.

Tanya aarzelde geen moment. Ze had onderwijl het verhaal over KunstWerk Diepenheim bestudeert. Fantastisch waar jullie in Diepenheim mee bezig zijn. En jullie moeten eens weten hoe gelukkig ik met die viool van jullie ben. Natuurlijk kom ik naar Diepenheim. 1 april 2011 was niet haalbaar, het werd 3 april, de dag dat Margo 65 jaar werd. De cirkel was rond: Op de plek waar tante Jet, Berends dochter in de 30er jaren met haar strijkje uit Lochem speelde was haar vaders viool weer te horen met een middag "Gastvrij in de Herberg" met Tanya Schaap en Quinteto Tango Extremo.

Het NMF (Nationaal Muziekinstrumentenfonds) https://www.muziekinstrumentenfonds.nl/289/collectie/instrumenten/instrument/?id=650 dat de viool namens de familie in beheer heeft, heeft vorig jaar besloten de viool door te geven aan Annemarie van Prooijen. http://annemarievanprooijen.nl , de band met Tango Extremo en haar musici is echter gebleven en ze verheugen zich erop om in de totaal nieuwe Herberg de Pol hun opwachting te maken.

Tango Extremo speelt 'Vaudeville' op zondag 15 april om 15.00 uur in Herberg de Pol. Kaarten á €15,- bestelt u hier: Tango Extremo - Vaudeville

Openbare repetitie Deeps Vocaal

Deeps Vocaal, een nieuw klassiek koor in Diepenheim, houdt op donderdag 12 april een openbare repetitie. Bij het in het voorjaar van 2018 opgerichte koor mogen leden aansluiten zonder koorscholing of zangervaring. Inmiddels telt het koor, dat onder leiding staat van dirigent Yt Nicolai, 20 leden die wekelijks repeteren in cultuurcentrum Herberg de Pol. De openbare repetitie is donderdag 12 april van 20.00 tot 21.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is welkom om te komen kijken.

Start kaartverkoop seizoen 18/19

Herberg de Pol maakt op maandagavond 16 april om 20.00 uur alle voorstellingen bekend die in het theaterseizoen van 2018/2019 bij Herberg de Pol spelen. U ziet de voorstellingen vanaf dat moment op www.diepenheim.nl Op deze website koopt u vanaf dinsdag 17 april om 12.00 uur uw kaarten, of aan de balie van Herberg de Pol. Één voorstelling kunnen we vast bekendmaken: Duda Paiva komt met de door pers én publiek lovend ontvangen multimedia en poppenvoorstelling ‘the Fairy Queen’ naar Herberg de Pol.

Start verkoop Koning van het Grasland

Toneelgroep Jan Vos keert terug naar Diepenheim met een nieuwe ‘voorstelling bij de boer’ na het grote succes van de voorstelling ‘Mansholt’ in 2016. Eind juni en begin juli spelen o.a. Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Marcel Faber en Joop Wittermans in de voorstelling Koning van het Grasland op landgoed het Nijenhuis. De kaartverkoop voor de voorstellingen van Koning van het Grasland start op dinsdag 3 april om 10.00 uur op www.diepenheim.nl.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij…

De Heerlijckheid Diepenheim verzorgt een maaltijd of lunch bij de werkplaats van het landgoed Nijenhuis voorafgaand aan de voorstelling. Graaf Just Schimmelpenninck verzorgt na de maaltijd of lunch een informatieve en mooie wandeling over het landgoed van het Nijenhuis waarna aansluitend de voorstelling wordt gespeeld. De maaltijd of lunch met wandeling is los te koop, maar er is beperkt plaats!

Koning van het Grasland speelt van woensdag 27 juni t/m zondag 1 juli en vrijdag 6 juli t/m zo 8 juli. Op doordeweekse dagen start de maaltijd met aansluitend wandeling om 17.30 uur, aanvang van de voorstelling is om 20.30 uur. Op zondag begint de lunch met aansluitend wandeling om 12.00 uur en start de voorstelling om 15.00 uur. De kosten zijn € 22,50 voor de voorstelling. De maaltijd en wandeling kosten samen ook € 22,50, de lunch en wandeling kosten samen € 15,00 (alleen op zondagen).

De kaartverkoop start op dinsdag 3 april om 10.00 uur via de evenementen in de agenda.
Let op: Klik het evenement aan op de gewenste datum van bezoek. Hierin vindt u een ticketlink naar de kaarten voor deze datum.

Eet mee met Lucas de Man tijdens Nationaal Theaterweekend

In het teken van het Nationaal Theaterweekend kunnen bezoekers voorafgaand aan de voorstelling ‘Wij, Varkenland’ een stamppotmaaltijd met uiteraard varkensvlees nuttigen. Lucas de Man schuift tijdens het diner aan. Wij, Varkenland is een aangrijpende solovoorstelling over roots, dromen, varkens, boeren, leven op het platteland en hard werken in een systeem waar je als boer nauwelijks vat op hebt. Op vrijdag 26 januari komt multi-talent Lucas de Man naar Herberg de Pol in Diepenheim om deze voorstelling te spelen.

Het diner start om 18.00 uur en bestaat uit stamppot met de Wegdammer Rib, specialiteit van Slagerij Kastelein uit Diepenheim. Het dessert, taart, wordt verzorgd door de Cake Sisters uit Diepenheim. Theatermaker Lucas de Man schuift tijdens het diner aan en eet gezellig mee.

‘Wij, Varkenland’, geschreven en gespeeld door Lucas De Man in nauwe samenwerking met Johan Dehollander gaat over Stijn, een jongen van 30 jaar die na 12 jaar rondtrekken in de wereld terugkeert naar zijn geboortestreek en ouders, die varkensboer zijn.

Lucas gebruikt het varken en de varkenswereld als metafoor voor onze huidige veranderende wereld en de zoektocht naar zijn rol daarin. “Zijn monoloog zou weleens belangrijker kunnen zijn voor inzicht in de voedselsector dan veel dierenactivisten menen te kunnen bereiken” zegt de Theaterkrant over ‘Wij, Varkenland’. U kent Lucas De Man als presentator van Kunstuur.

Kaarten voor de maaltijd, die om 18.00 uur start in Herberg de Pol, dienen gereserveerd te worden via info@deheerlijckheiddiepenheim.nl. Per persoon kost de maaltijd inclusief dessert € 7,50. Bezoek aan de voorstelling is een vereiste.
Lucas de Man speelt ‘Wij Varkensland’ op vrijdagavond 26 januari in Herberg de Pol in Diepenheim. Aanvang is 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,- en zijn te koop in Herberg de Pol of op www.herbergdepol.nl.

Gratis toonmoment De Dansers en plan d- Werkplaats Diepenheim

Gelukkig is niet iedereen normaal. Gelukkig zijn er nog mensen raar, eigenaardig. Gelukkig kan er soms nog iets totaal onverwachts gebeuren. Daarover gaat de kindervoorstelling ‘Roest’ (6+). De artiesten van De Dansers en plan d- werken en verblijven een week lang in Werkplaats Diepenheim, waarna op vrijdagmiddag 12 januari om 15.45 uur een gratis toonmoment wordt gegeven.

Een meisje valt uit een stortkoker, midden in een eigenaardige wereld. Hier komen spullen terecht die normale mensen niet meer nodig hebben. Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. En ook een paar onaangepaste mensen. Duik mee in hun surrealistische wereld, vol vreemde ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes.

Roest is een voorstelling over de schoonheid van het abnormale. De Dansers en plan d- slaan de handen ineen, enkel de drie artistiek leiders staan op de vloer. Ze zijn dansers, zangers, acrobaten en uitvinders. Een voorstelling om je te verwonderen, te schaterlachen en je te inspireren om eens lekker niet normaal te zijn.

Het toonmoment van de voorstelling ‘Roest’ vindt plaats op vrijdag 12 januari om 15.45 uur tot 16.15 uur in Werkplaats Diepenheim, Hagen 3 te Diepenheim. De toegang is gratis, reserveren is niet noodzakelijk.

Koks gezocht (vrijwilligers)

Regelmatig wordt er in Werkplaats Diepenheim gekookt voor grote groepen. Ook in Herberg de Pol zijn er Heerlijcke Moaltieden en Spannende Stamppotten voor gasten. We zijn daarom op zoek naar vrijwilligers die zo af en toe willen koken of willen helpen in de keuken.  Het zou fijn zijn als we een kleine poule hebben waar we een beroep op kunnen doen. Het is altijd erg gezellig! Meld je aan bij: r.semmekrot@deheerlijckheiddiepenheim.nl.

Heerlijcke Moaltied, zomer 2017

Diepenheim krijgt een klassiek koor

In 2018 gaan we in Diepenheim van start met een klassiek koor (gemengd). Wie zingen leuk vindt en van klassiek houdt, heeft nu de kans om wekelijks te zingen.  Je hoeft geen koorscholing te hebben gehad of noten te kunnen lezen. De dirigent is Yt Nicolai (zij is ook de dirigent van de concerten van Bach Werkplaats Diepenheim). De wekelijkse repetities zijn op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Herberg de Pol. Het lidmaatschap is 20 euro per maand.

Heb je interesse of vragen, stuur dan een mail naar: info@deheerlijckheiddiepenheim.nl.

 Dirigente Yt Nicolai

Mart Hillen en Dewi Schouten in Liedjes in de Herberg

Zondagmiddag 10 december spelen gitaarvirtuoos Mart Hillen en Dewi Schouten met Jelle Miedema in het café van Herberg de Pol in Diepenheim tijdens het gratis toegankelijke ‘Liedjes in de Herberg’. Tijdens ‘Liedjes in de Herberg’ treden opkomende, maar daarom zeker niet minder goede, artiesten op. Gemoedelijk in het café onder genot van een hapje en drankje geniet u van twee talenten.

Mart Hillen (20) is een akoestische gitarist. Op acht-jarige leeftijd begon hij met gitaar spelen en een aantal jaren later ontdekte hij, via YouTube, de zogenaamde Fingerstyle. Door de jaren heeft hij zich in deze stijl verdiept en op dit moment studeert hij aan de Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium. In 2016 werd hij als winnaar uitgeroepen van het regionale open podium Rabo On Stage en van de Fingerstyle Academy Awards in Amsterdam, een wedstrijd speciaal voor Fingerpickers. Als hoofdprijs heeft hij het toneel mogen delen met zijn grote voorbeeld Tommy Emmanuel. Kort daarna werd hij door Giel Beelen gevraagd om live bij 3FM de akoestische versie van Thunderstruck (AC/DC) te komen spelen. Mart speelde intussen al zijn eerste theaterconcert, en zal tijdens Liedjes in de Herberg een impressie geven van zijn kunsten op gitaar.

Dewi Schouten volgt Singer-Songwriter lessen op de Goudse Popschool en schrijft Nederlandstalige liedjes. Haar muziek is een mix van akoestische klanken en synthesizergeluid. Zij componeert meestal met behulp van de computer, maar in het café van Herberg de Pol  brengt Dewi akoestische versies van haar nummers ten gehoren met Jelle Miedema op piano.

Liedjes in de Herberg vindt maandelijks plaats. De editie met Hans van der Werf en Maks ten Tusscher vindt plaats op zondagmiddag 12 november in het café van Herberg de Pol, aanvang is 16.00 uur. De toegang is gratis.

                

 Dewi Schouten                                                                               Mart Hillen

Marlijne Jans in voorprogramma Chip Taylor

Marlijne Jans, afkomstig uit Hengelo speelt in het voorprogramma van Chip Taylor op zaterdag 28 oktober in Herberg de Pol te Diepenheim.

Marlijne was onder andere deelneemster in het eerste seizoen van de ”Beste singer songwriter van Nederland met haar nummer ‘It will do’. De gebeurtenissen in haar dagelijkse leven dienen voor Marlijne als een inspiratiebron bij het schrijven van haar muziek. En nog steeds timmer zij aan de weg als singer-songwriter met een authentieke country- en pop sound. In Diepenheim was ze al te zien en horen in Liedjes in de Herberg en tijdens Garden Songs 2017.

Het voorprogramma start om 20.00 uur op za 28 oktober in Herberg de Pol in Diepenheim. 

Sharon Dijksma bij Politiek in de Pol

Het PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma is zondag 5 november te gast in de nieuwe aflevering van ‘Politiek in de Pol’ in het Twentse Diepenheim. ‘Politiek in de Pol’ is de maandelijkse politieke talkshow in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Sharon Dijksma, ooit het jongste Tweede Kamerlid, was tot voor kort staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Nu is zij een van de negen overgebleven leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Met haar blikken we terug op haar periode als bewindspersoon en bespreken we haar rol in de oppositie. Ook voor het publiek is er weer gelegenheid vragen te stellen.

Ook te gast zijn Harry Scholten, wethouder in de gemeente Hof van Twente, en Onno Fiechter, lijsttrekker van de VVD in Hengelo. Met zijn 25 jaar is hij het jongste lid van de Hengelose gemeenteraad.

Daarnaast is ook de vaste columniste Alexa Gratama weer van de partij. Muziek is deze keer van Duo Nathan Heijnst & Willem Ouwehand. Presentator is Hans Verbeek.

De 13e aflevering van ‘Politiek in de Pol’ vindt plaats op zondag 5 november om 17.00 uur in Herberg de Pol aan de Raadhuisstraat 8 te Diepenheim.

Muziek en inloop zijn om 16.30 uur. Kaarten kosten € 5,-. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.herbergdepol.nl.

Liedjes in de Herberg met Hans van der Werf en Maks ten Tusscher

Zondagmiddag 12 november vindt het gezellige, gratis toegankelijke, ‘Liedjes in de Herberg’ plaats in het café van Herberg de Pol te Diepenheim. Tijdens ‘Liedjes in de Herberg’ treden minder bekende, maar daarom zeker niet minder goede, artiesten op. Gemoedelijk in het café onder genot van een hapje en drankje geniet u van twee talenten. Dit keer treden voor u op; Hans van der Werf en Maks ten Tusscher.

Hans van der Werf is een jonge muziekkant met levenswijsheid. Hij heeft de wereld als inspiratiebron. Het motto van Hans is ‘het leven in het moment’. Hij beschrijft in zijn liedjes de grote, kleine dingen in het leven. Van mooie dagen in de zomer tot hoe het voelt om thuis te zijn. ‘Ik ben er niet om de wereld te veranderen, maar zodat ik vanmiddag van u en u voor heel even van mij bent’.

Maks ten Tusscher is een 20-jarige zangeres uit Hengelo, waar ze ook zingt in de meidengroep Pure. Af en toe vindt ze het leuk om wat meer van zichzelf te laten horen door solo op te treden. Dit doet ze onder begeleiding van pianist Dries Banierink. Samen spelen/zingen ze covers van verschillende artiesten uit verschillende genres. 

Liedjes in de Herberg vindt maandelijks plaats. De editie met Hans van der Werf en Maks ten Tusscher vindt plaats op zondagmiddag 12 november in het café van Herberg de Pol, aanvang is 16.00 uur. De toegang is gratis.

   

Literair in de Pol met Jan Brokken en Marcel Worms

Literair in de Pol staat met Jan Brokken op zaterdag 11 november in het teken van de Antilliaanse muziek, gebaseerd op Chopin. De schrijver traceerde de wortels van de Antilliaanse muziek en schreef er een hartstochtelijk boek vol verhalen over. Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin oogstte veel lof in Nederland. Brokken wordt in zijn concertlezing ‘Chopin rond de Evenaar’ bijgestaan door pianist Marcel Worms.

In hun concertlezing Chopin rond de Evenaar laten Jan Brokken en Marcel Worms op vrolijke en aanstekelijke wijze horen hoe culturen in elkaar overgaan en hoe makkelijk de Chopinachtige mazurka's, walsen en dansen zich lieten plooien naar tropische hartstocht en ze verbindingen aangingen met lokale ritmes.

Jan Brokken oogstte met zijn boek Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin veel lof in Nederland, de Antillen en Polen. In 2014 verschijnt de Amerikaanse uitgave. Voor de presentatie van de Poolse editie toerde Jan Brokken met vier Antilliaanse pianisten door Polen. Jan Brokken: ‘Wij hebben de Antilliaanse mazurka teruggebracht naar het land van herkomst. De Polen waren stomverbaasd. Zij hoorden een Chopin die een eeuw lang onder de palmen had vertoefd.’

Pianist Marcel Worms verdiepte zich in de muziek van Francisco Mignone en reisde naar Rio de Janeiro om een masterclass te volgen bij de weduwe Mignone – zelf een begenadigd concertpianiste. Hij stelde een cd samen met de meest kenmerkende muziekstukken van Mignone. 

Van deze concertlezing gaat iedereen opgewekt naar huis, want de verhalen die Jan Brokken vertelt zijn uitermate grappig en de 15 korte muziekstukken die Marcel Worms laat horen nopen tot meewiegen en bijna: tot meedansen.

Literair in de Pol vindt maandelijks plaats. De editie met Jan Brokken vindt plaats op zaterdagavond 11 november in Herberg de Pol, aanvang is 20.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.herbergdepol.nl.

Minister Kamp blikt in Diepenheim terug op politieke loopbaan

Na een zeer succesvol eerste jaar wordt de maandelijkse politieke talkshow ‘Politiek in de Pol’ in Diepenheim in oktober hervat. Te gast in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, op zondag 15 oktober 2017, is minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken.

Kamp, die in Diepenheim woont, blikt dan terug op zijn lange loopbaan in de politiek, die in 1978 begon in de gemeenteraad van Borculo en eindigt met het ministerschap van Economische Zaken in het kabinet Rutte-2. Vorig jaar kondigde Kamp bij ‘Politiek in de Pol’ zijn afscheid uit de landelijke politiek aan.

‘Politiek in de Pol’ is de maandelijkse politieke talkshow in Diepenheim, die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 wordt georganiseerd. Afgelopen seizoen waren onder andere Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) te gast. Ook de komende maanden zullen landelijk bekende politici hun opwachting maken in Diepenheim.

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen zijn elke maand, naast Haagse politici, ook Twentse politici te gast. Op 15 oktober zijn dat Thomas Walder (wethouder in de gemeente Hellendoorn namens VVD, D66, CU en PvdA) en Hannie Rohaan (lijsttrekker van Gemeentebelangen in de gemeente Hof van Twente).

Daarnaast is ook de vaste columniste Alexa Gratama weer van de partij. Muziek is er dit keer van het vrouwenzangkwartet Nostra Dames uit Hengelo. Presentator is Hans Verbeek.

De twaalfde editie van ‘Politiek in de Pol’ is op zondag 15 oktober vanaf 17 uur in Cultuurcentrum De Pol, Raadhuisstraat 8 te Diepenheim. Inloop en muziek vanaf 16:30 uur.

De toegangsprijs bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten zijn te reserveren via www.herbergdepol.nl of telefonisch: 0547-352911.

Lezersactie Tubantia verlengd

De Twentsche Courant Tubantia daagt lezers uit om hun indrukken op de route van Heerlijck Zicht vast te leggen op papier. Voor de mooiste tien tekeningen stellen de krant en de organisatie van 'Heerlijck Zicht' een mooi prijzenpakket vast. Met de verlening van Heerlijck Zicht is tevens besloten de lezersactie te verlengen.


Hoe werkt het?


Doe mee aan de lezersactie 'In de voetsporen van de dominee'. Ga met schetsboek en (kleur)potloden op stap in Hof van Twente. Verken tussen 1 juli en 17 september 2017 de fiets- en wandelroute 'Heerlijck Zicht'(16 km.) en leg uw mooiste indrukken vast. De start- en eindpunten van de route zijn: Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8, Diepenheim ; Grand Café De Zon, Kerkstraat 20, Goor. Meld u bij het startpunt aan als deelnemer van de Tubantia-actie. U krijgt gratis een tekenblok (A 5) en setje kleurpotloden mee. Lever uw tekening in bij start- of eindpunt. Insturen (t/m 17 sept.) mag ook: De Heerlijckheid (tekenactie), Raadhuisstraat 8, 7478 AG Diepenheim.


Formaat van tekeningen : uitsluitend A 5. Techniek: alleen potloodtekeningen (zwart/wit of kleur). Geen aquarel of schilderkunst. Geef bij inleveren van uw tekening a.u.b. naam- en adresgegevens, email en telefoonnummer. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Prijsuitreiking: in Herberg De Pol op vrijdag 29 september om 17.00 uur.  De tien mooiste inzendingen krijgen een prijs. 

Katerina Repponen speelt wereldpremière 'Sound Barrier'

Internationaal circusartiest Katerina Repponen speelt de wereldpremière van haar voorstelling ‘Sound Barrier’ op zaterdag 30 september om 20.00 uur in Herberg de Pol.  In de voorstelling wordt gebruikt gemaakt van een zweep met als vraag: kunnen zweepkraken mooi, interessant en fascinerend zijn?

Deze voorstelling is een verkenning naar geluiden, ritmes en bewegingen. Waarom worden mensen bang voor geluid van de zweep? Wat gebeurt er wanneer dit eng en luid instrument met circus wordt samengevoegd? Een voorstelling die de vooroordelen van de mens over het gebruik van de zweep remt! De voorstelling is gedeeltelijk gemaakt in Werkplaats Diepenheim. Katerina is opgeleid aan de circusopleiding in Lahti waarna ze in 2010 samen ging werken met Pasi Nousiainen. Samen reisden ze met circussen en straattheatervoorstellingen door Europa en de Verenigde Staten. In 2014 deed het duo Kate & Pasi mee aan het "Golden Karl" International Circus Festival in Letland 2014, waar zij de zilveren prijs wonnen. Sound Barrier is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De voorstelling is gedeeltelijk gemaakt in Werkplaats Diepenheim.

Bekijk hier de trailer van de voorstelling.

Bekijk hier de website van Kate en Pasi.

Kaarten zijn te verkrijgen bij Herberg de Pol: www.herbergdepol.nl/tickets

 

Jodie Ten Tije en Riko Groot Hulze in voorprogramma Chris Pureka

De Diepenheimers Jodie Ten Tije en Riko Groot Hulze spelen op zaterdag 16 september in het voorprogramma van de Amerikaanse singer-songwriter Chris Pureka in Herberg de Pol in Diepenheim. Jodie en Riko spelen bestaande liedjes, waaraan ze hun eigen draai geven. De aanvang blijft 20.00 uur.

Jodie en Riko werken samen vaker, zo speelden ze al samen in de voorstelling ‘Waarom huil je nou’ en traden ze op tijdens de Gardensongs. Jodie Ten Tije is afgestudeerd als musical artist en studeert momenteel voor muziektherapeut bij AKI ArtEZ Academie voor Art en Design. Riko heeft als grote hobby gitaarspelen, en begeleidt Jodie ook tijdens dit gezamenlijke optreden.

De Amerikaanse singer-songwriter Chris Pureka speelt vervolgens nummers van haar nieuwste album. Na een wat donkere periode in haar leven verhuisde deze lesbische, feministische biologe naar de andere kant van de VS om een nieuw leven op te bouwen. Chris reisde van Massachusetts naar Portland, Oregon, waar haar ziel aanzienlijk beter aarde en ze geïnspireerd werd tot de sounds op haar laatste magnifieke en verslavend goede album. De titeltrack ‘Back In The Ring’ was ook het eerste nummer dat ze schreef voor dit album. Chris Pureka heeft iets duisters en desolaats in haar muziek; haar songs zijn intens, aangrijpend en gejaagd met een rauw randje met indrukwekkend gitaarwerk. Ze doen beurtelings wel wat denken aan Mary Gauthier, Gillian Welch, Awna Teixeira, Ani Difranco en Gregry Alan Isakov. Met die laatste tourde ze overig veelvuldig samen.

Het voorprogramma start om 20.00 uur. Aansluitend speelt Chris Pureka. U koopt kaarten à € 10,- per persoon waarmee u zowel Jodie en Riko als Chis Pureka ziet via www.herbergdepol.nl/tickets

Sturnus speelt try-out Come to an Age

Zondagmiddag 27 augustus speelt Sturnus om 15.00 uur een try-out van haar eerste voorstelling 'Come to an Age' In Come to an Age worden de eerste stappen verbeeld van een jongen op weg naar onafhankelijkheid. Over hoe wij tijdens het opgroeien afhankelijk zijn van de mensen om ons heen en de zoektocht naar de grens tussen het ‘ik’ en de ‘ander’.

‘Come to an Age’

Naar overal en nergens

Waar de stroom of waar de wind

Waar de wegen, waar mijn benen, waar mijn passen

Sturnus is een nieuw theatercollectief, bestaande uit vijf vers afgestudeerde makers van ArtEZ Arnhem, ArtEZ Zwolle en de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Bij wijze van experiment werkten en verbleven zij vier weken lang in Werkplaats Diepenheim, waar er vanuit verschillende achtergronden werd toegewerkt naar een voorstelling voor op de straten. Met jonge ogen kijkt het collectief naar de tradities van het straattheater en probeert het met een gezonde dosis naïviteit zijn eigen stempel op het genre te drukken. Met muzikaliteit, mime en taal brengt Sturnus een bravoure en kwetsbaarheid naar de openbare ruimte.

 

Er schuift een jongen door de straat.

Terwijl een viool voorzichtig zoekt naar melodie, wiebelt hij zijn tenen.

Glijden zijn ogen langs de stenen.

Zoeken zijn benen naar vaste grond.

Heerlijck Zicht wegens succes verlengt

Kunstroute Heerlijck Zicht wordt verlengd tot en met zondag 17 september 2017. In overleg met de kunstenaars is hiertoe besloten. De organisatie biedt op deze manier de kans om nog meer personen te laten genieten van de 20 landschapskunstwerken rondom Diepenheim en Goor.

Heerlijck Zicht beleeft in de zomer van 2017 van 1 juli tot en met 17 september haar eerste editie. Op deze fiets-/wandelroute van ongeveer 16 km door het buitengebied van Diepenheim, Markelo en Goor zijn 20 installaties en landschapskunstwerken te aanschouwen. Tijdens deze periode vinden zes verschillende culturele themaweekenden plaats. In de periode van de verlenging zijn twee themaweekenden toegevoegd aan het evenement:

7. Open Monumentendagen

8. Höfteballooning

Bezoekers van het evenement kunnen dagelijks zowel in Diepenheim bij Cultuurcentrum Herberg de Pol en bij Grand Café de Zon in Goor tussen 10.00 uur en 16.00 uur de entreebandjes en het programmaboekje aanschaffen. De entreeprijzen zijn € 2,- voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar betalen € 1,-. Met de polsbandjes kan korting bij lokale ondernemers verkregen worden. Hiervoor ontvangt de koper een speciaal bonnenboekje. Het programmaboekje kost € 6,-. De route is dagelijks af te leggen van zonsopgang tot zonsondergang.

Afbeelding: Dirk Harkze - Colors oF Music |||

'Gekleurde brug' van Wia van Dijk in de Tubantia

De 'Gekleurde brug' van kunstenares Wia van Dijk is af dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Lees alles in het artikel in de Tubantia. De download van dit artikel vindt u onder dit bericht.

Download artikel 'Kleuren fleuren de grauwe brug op'

Kleuren fleuren de grauwe brug op 12-8-2017.png (1.5 MB)

Lezersactie Tubantia: volg de dominee met uw tekenblok

 

De Twentsche Courant Tubantia daagt lezers uit om hun indrukken op de route van Heerlijck Zicht vast te leggen op papier. Voor de mooiste tien tekeningen stellen de krant en de organisatie van 'Heerlijck Zicht' een mooi prijzenpakket vast. 


Hoe werkt het?


Doe mee aan de lezersactie 'In de voetsporen van de dominee'. Ga met schetsboek en (kleur)potloden op stap in Hof van Twente. Verken tussen 1 juli en 3 september 2017 de fiets- en wandelroute 'Heerlijck Zicht'(16 km.) en leg uw mooiste indrukken vast. De start- en eindpunten van de route zijn : Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8, Diepenheim ; Grand Café De Zon, Kerkstraat 20, Goor. Meld u bij het startpunt aan als deelnemer van de Tubantia-actie. U krijgt gratis een tekenblok (A 5) en setje kleurpotloden mee. Lever uw tekening in bij start- of eindpunt. Insturen (t/m 3 sept.) mag ook : De Heerlijckheid (tekenactie), Raadhuisstraat 8, 7478 AG Diepenheim.


Formaat van tekeningen : uitsluitend A 5. Techniek: alleen potloodtekeningen (zwart/wit of kleur). Geen aquarel of schilderkunst. Geef bij inleveren van uw tekening a.u.b. naam- en adresgegevens, email en telefoonnummer. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Prijsuitreiking: zondag 10 september in Herberg De Pol . Tien mooiste inzendingen krijgen prijs. Expositie tekeningen 10 t/m 17 september 2017.

Literair Weekend tijdens Heerlijck Zicht

Op vrijdag 14 tot en met zondag 16 juli vindt het Literair Weekend plaats in Diepenheim en Goor. Het weekend is het tweede themaweekend tijdens Heerlijck Zicht. 

 

Wie de route van Heerlijck Zicht in het weekend van 14 t/m 16 juli fietst of wandelt zal worden besprenkeld met poëzie en verhalen. In het literaire weekend zie je niet alleen de installaties en kunstwerken die de hele zomer langs de kunstroute staan, maar je kunt onderweg ook kijken en luisteren naar verhalen, gedichten, theatrale acts. De wanderelaars en fietsers krijgen inkijkjes in het werk van wandelaar/schrijver/dominee Jacobus Craandijk zelf en andere bekende schrijvers uit de regio Goor-Diepenheim. Liefhebbers van het geschreven woord of van een spannende vertelling willen het literaire weekend niet missen.

Aan deze drie dagen neemt een keur van schrijvers, dichters en voordrachtskunstenaars deel.
De schrijver A.L. Snijders is erbij. Hij is de uitvinder van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal wordt genoemd, afgekort ZKV of zkv en hij zal een aantal ZKV's laten horen aan de voorbijgangers. Lars van de Werf declameert zijn eigen versjes. Ze zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk ontzettend simpel, maar de versjes van Lars doen iets met je.
Jan Kristen, voorzitter van de Heerlijckheid Diepenheim en groot fan van de beroemde Twentse dichter H.H. ter Balkt, draagt voor uit het werk van zijn literaire idool. Johanneke ter Stege, stadsdichter van Deventer, verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek.

De Verhalenkraal, een groep verhalenvertellers uit de provincie Overijssel, zal de fietsers en wandelaars onderweg een mooi verhaal offreren en het theatergezelschap Ons Genoegen uit Diepenheim laat hen in een eenakter nader kennismaken met Jacobus Craandijk, de inspirator van de kunstroute.

Wies Wassenberg, voordrachtskunstenaar uit het naburige Hengevelde, draagt gedichten voor in het Twents. Pier van Dijk en Tony Boiso, (woord)kunstenaars uit Hengelo, strooien hun poëtische teksten uit over de voorbijgangers en hetzelfde doet de Hengelose stadsdichter Marijke Agterbosch, haar voorganger Fred van de Ven en hun collega Wynand Buursink. Trio 054 zingt Harrie Bannink en cabaretduo Poeder en Plush brengen korte sketches.

Kom tekenen en schilderen in Diepenheim!

In het weekend van 1 en 2 juli 2017 opent kunstroute Heerlijck Zicht met 22 installaties en kunstwerken in de buitenlucht. Op deze fiets/wandelroute van 16 kilometer langs Diepenheim, Markelo en Goor staan op zaterdagmiddag 1 juli diverse kunstenaars bij hun werk om achtergrondinformatie te geven. 

Daarnaast nodigt Kunstvereniging Diepenheim u dat weekend uit om te komen tekenen en schilderen langs de route. Kies zelf een locatie, neem plaats, en tekenen/schilderen maar! Op zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur kunt u uw werk laten bespreken door een professioneel team van de Kunstvereniging Diepenheim. Daarna wordt uw tekening of schilderij een onderdeel van een expositie die wordt ingericht in het Ottenhuis (van 1 tot en met 9 juli).

Laat u inspireren door de Twentse omgeving, de bijzondere kunstwerken en de mogelijkheid op professionele feedback van Kunstvereniging Diepenheim. Neem zelf uw tekengerei en papier of doek mee.

Zaterdagmiddag 1 juli van 14.00 tot 17.00 uur:
Diverse kunstenaars aanwezig bij hun landschapskunstwerk in de route Heerlijck Zicht

Zaterdagmiddag 1 juli en zondagmiddag 2 juli, van 14.00 tot 17.00 uur
In het Ottenhuis geven Janine Eshuis en Ilse Statius Muller namens Kunstvereniging Diepenheim een professionele blik op uw werk. Ook stellen zij ter plekke een tijdelijke tentoonstelling samen.

Zaterdag 1 juli tot en met zondag 9 juli:
Exclusieve expositie van ingeleverde werken in het Ottenhuis, Raadhuisstraat 11, Diepenheim.

Kijk voor meer informatie op: www.kunstvereniging.nl

Lezing kunstenaar Dirk Hakze

Maandagavond 12 juni geeft kunstenaar Dirk Hakze in het Ottenhuis in Diepenheim een lezing over de voorbereiding, uitvoering en achtergronden van zijn project "The Colors of Music lll". Dirk Hakze is één van de kunstenaars van de kunstroute "Heerlijck Zicht"  die deze zomer rondom Diepenheim, Markelo en Goor plaatsvindt.

Dirk Hakze gaat op het landgoed van het Warmelo deze zomer een langdurig project aan. Gedurende de twee maanden die Heerlijck Zicht duurt, maakt hij iedere dag één schilderij, wat resulteert in 57 schilderijen die in een grote ronde staan opgesteld.

Het doel van de kunstenaar met deze projecten is om moderne klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen zij een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Het publiek kan het wordingsproces van het panorama van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren.

Het is bij de lezing mogelijk om tegen een sterk gereduceerde prijs vooraf in te schrijven op een schilderij. Deze kunt u dan zelf komen uitzoeken in de periode dat Dirk Hakze aan zijn project werkt. De formaten waarop hij gaat werken zijn 100x122 en 122x122 CM. Als u van deze regeling gebruik wilt maken, bent u tevens sponsor van dit grote project. Bent u geïnteresseerd en wilt u hierover meer weten, dan bent u van harte welkom op maandag 12 juni in het Ottenhuis in Diepenheim.

De aanvang is 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 incl. koffie/thee) in het Ottenhuis in Diepenheim (raadhuisstraat 11). Toegang voor de lezing is gratis.

Maak hooidieren met kunstenaar Michael Hoedjes

In het kader van Heerlijck Zicht bouwt kunstenaar Michael Hoedjes op zaterdag 17 juni meerdere hooidieren. In enkele uren, vanaf 10.00 uur worden de dieren gebouwd van takken, touw en hooi.

Dit doet hij niet alleen. Michael Hoedjes is op zoek naar deelnemers van alle leeftijden die mee willen doen aan het bouwen van een kunstwerk. De dieren zullen tien weken lang te zien zijn. Deelname is gratis, maar aanmelden door een mail te sturen vòòr vrijdag 2 juni naar info@deheerlijckheiddiepenheim is vereist.

Michael Hoedjes ziet het maken van kunstwerken van natuurlijke materialen als een georganiseerd antwoord op de natuur. Met zijn werk wil Michael niet shockeren, maar door de ongewone samenstellingen van zijn werk zet hij mensen wel aan tot nadenken. Hij ziet kunst als een tegenwicht aan de destructie van tegenwoordig. Zijn werk, en de samenwerking met de bezoeker hierin, zet juist aan tot positieve energie en creativiteit.

Aanstaande zomer eerste editie Heerlijck Zicht in kunststedeke Diepenheim

In navolging van het succesvolle evenement Heerlijck Licht in februari 2016 organiseert De Heerlijckheid Diepenheim in de zomer van 2017, van zaterdag 1 juli tot en met zondag 3 september, de eerste editie van Heerlijck Zicht. Op deze fiets-/wandelroute van ongeveer 16 km door het buitengebied van Diepenheim, Markelo en Goor zijn 20 installaties en landschapskunstwerken te aanschouwen. Tijdens deze periode vinden zes verschillende culturele themaweekenden plaats.

Uit meer dan 100 aanmeldingen en 70 kunstenaars die de route hebben gefietst, waarna een plan werd ingediend, zijn 20 kunstenaars geselecteerd. Zij maken voor Heerlijk Zicht een landschapskunstwerk. Enkele deelnemende kunstenaars zijn;  Ronald de Ceuster, Dirk Hakze, Michael Hoedjes, Leonie Muller en Rob Sweere . Daarnaast wordt ook ruimte gegeven aan nieuw talent in de beeldende kunst. Twee alumni van Artez, Hilde Onis en Roland Spitzer, presenteren tijdens de kunstroute beiden een eigen kunstwerk.

Vele duizenden wandelaars zijn geïnspireerd door wandelpionier Jacobus Craandijk (1834-1912). De organisatie van Heerlijck Zicht hoopt dit aantal te laten groeien door hun kunstroute grotendeels te laten overlappen met 'route N˚5 - Diepenheim'. Deze route liep de dominee in 1874 van Markelo, langs Diepenheim naar Goor en beschreef hij in deel 1 van zijn boekenreeks 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood'.

Meer informatie over Heerlijck Zicht