Science Battle

vrijdag 3 november 2017, 20:00
Cultuurcentrum Herberg de Pol
Entree: 12,50 euro, studenten 10 euro

Science Battle

Maak je klaar voor een avond die barst van de leuke weetjes en knappe koppen. Het team van ScienceBattle houdt jouw hoofd er zeker bij: het publiek speelt bij de jurering namelijk de grootste rol. 4 promovendi vertellen in 10 minuten hun verhaal, maar nooit in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal. Met als hoofdjury: Prof dr. ing. Dave H.A. Blank.

Met deze keer:

Probeer eens een gesprek te voeren, zonder je handen te gebruiken: dat valt nog niet mee. Linda Drijvers (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de functie van handgebaren in taal.
Die vredige plantjes in jouw tuin, zijn helemaal niet zo lief voor elkaar.... Om te groeien hebben ze licht nodig en die willen ze zelf opvangen, zodat de buurplanten het nakijken hebben. Maar daarbij gaat veel energie verloren. Jesse Kupers (Universiteit Utrecht) roept de ruziënde planten tot de orde en zorgt dat ze slimmer groeien.
We kennen allemaal wel de beelden van de deeltjesversneller in Genève, de 27 kilometer lange ondergrondse tunnel waar men deeltjes laat botsen. Remco Castelijn (Radboud Universiteit Nijmegen) doet er onderzoek en probeert te ontrafelen hoe tijd en ruimte onvoorstelbare waardes aannemen.
Hoe werken gezonde hersenen? Bij onze geboorte hebben hersenen al bijna 100 miljard zenuwcellen. Er zijn hersencellen met uitlopers van wel een meter lang. Ook naar het uiteinde daarvan moet voedsel worden getransporteerd. Dieudonnée Van de Willige (Universiteit Utrecht) zag dat er binnen de cel een soort hele kleine mannetjes zijn die daar voor zorgen. Met voetjes!

Jurylid: Prof dr. ing. Dave H.A. Blank 
Dave Blank is via promotie tot doctor nu hoogleraar aan de universiteit. Voor zijn werkzaamheden ontving hij diverse prijzen en de de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dhr. Blank is naast auteur van meer dan 300 wetenschappelijke artikelen, schrijver van populair wetenschappelijke artikelen, auteur van de Strategische Research Agenda van het Nederlands Nano Initiatief (2008) en hij is voorzitter van het uitvoerend bestuur van het daaruit gehonoreerde NanoNextNLFES-programma. Daarnaast is Dave Blank medeoprichter en vicevoorzitter van de stichting QUA ART QUA SCIENCE, voorzitter van Kunst in het Volkspark, voorzitter van de Stichting ScienceCafe Enschede, voorzitter van Maatschappelijk Plein Twente en voorzitter van de stichting NaNOcancer voor het ontwikkelen van vroegdiagnostiek van kanker. Ook is Blank voorzitter van het uitvoerend bestuur van NanoNextNL, een consortium van meer dan honderd bedrijven, universiteiten, kennisinstellingen en universitaire medische centra, die gericht zijn op onderzoek naar micro- en nanotechnologie. Science Battle doet tevens de UT aan, op maandag 15 januari een nieuwe editie is in de Vrijhof.
 

Kaarten koopt u hier.

< Ga terug